Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

TEKEN MAAR WAT

 Illustrator, painter, comics

Blog

Blog

Welkom op deze blog

view:  full / summary

Digitaal tijdperk en de critici.

Posted by Jos Vanspauwen on July 18, 2012 at 1:50 PM Comments comments (1422)


Er wordt  wel eens beweerd dat men geen "origineel" werk meer heeft, wanneer je digitaal je strips inkt. Maar niets is minder waar. Wat is trouwens een origineel ? Is inkten op papier het orignineel ? Je zal bevestigend zeggen, "ja." Maar dat geldt ook voor digitaal werk. bijvoorbeeld. Je inkt een bladzijde op een resolutie van 1.200 dpi, dan is dit je origineel. Dit bewaar je voor jezelf. Dat ga je niet verkopen zoals een op papier geinkte plaat. De copie is in dit geval een lagere resolutie die je bv. up-load naar een site of naar iemand die daar om vraagt voor zijn ev. verzameling. Het originele in het digitale blijft altijd (bv) 1.200 dpi. terwijl een copie altijd veel lager ligt, en dan bedoel ik minder dan 300 dpi, en  "niet kàn gebruikt worden" voor publicatie. Voor alle duidelijkheid; er is geen  verschil tussen digitaal inkten en op een papier geinkte plaat. Het is het inkten dat volgens mij telt als uiteindelijk resultaat.


Men zegt wel eens, er zit geen "ziel" in een digitaal geïnkte bladzijde. Totaal fout. Herhaaldelijk heb ik moeten vaststellen, en ook anderen, dat het tekenwerk van heel wat tekenaars die op papier tekenen en inkten, een "ziel" of "persoonlijkheid" mist. En dat geldt uiteraard ook voor digitaal inkten. 


Grote meesters zoals Franquin en Hergé, hebben een eigen karakter weten op te bouwen in hun tekeningen, waarvoor groot respect. Ik denk dan ook aan Herman. Mijn grote idool. Ik ben er zeker van dat ook zij het digitale tijdperk zouden betreden.  En waarom ook niet. Critici is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Maar ze worden mettertijd wel monddood verklaart.  Men moet nu eenmaal met de tijd mee. Studio 100 werkt tussen haakjes tegenwoordig ook digitaal. Net zoals de Disney Studio's van de jaren '80. Ja, toen reeds.


Het zijn juist de critici die niet kunnen omgaan met een wacom tablet of een cintiq. Ze proberen één of twee keer, zien dat het niet gaat, en beweren dan dat je met digitaal inkten niet dezelfde kwaliteiten kan bereiken als op papier. Wat een onzin ! Alles hangt af van de tijd die je wil steken in het beoefenen van het digitale inkten. Dat  wil niet zeggen dat het op papier inkten moet worden afgeschaft. Integendeel, ik hoop van harte dat het blijft bestaan. Want er worden huzarenwerkjes gemaakt om je vingers van af te likken. :)


Feit blijft dat ook ik nog heel graag op papier inkt. Maar des te meer digitaal.  :lol:

Jos


Het digitale tijdperk

Posted by Jos Vanspauwen on June 17, 2012 at 4:45 PM Comments comments (19)

Het viel mij op dat Hergé, omstreeks 1930, zijn tekeningen op een ander tekenvel inktte, zodat hij de originele potloodtekening kon behouden. Dat gebeurde uiteraard niet altijd, want de meeste strips werden door anderen (vakmensen) geinkt, op de potloodtekening.


Eigenlijk had ik het er altijd best moeilijk mee dat striptekenaars rechtstreeks op de potloodtekening inktte. Al dat mooie tekenwerk was dan voor altijd verloren, waar zoveel werk aan was, wat volgens mij zeer jammer is. 


De potloodtekening van de stripauteur kan erg waardevol zijn. Men heeft dat mijn inziens onvoldoende beseft indertijd, en soms nu nog steeds. Er waren striptekenaars die wel gebruik maakten van een lichtbak om hun tekeningen te inkten op een ander blad. Maar dat bleek niet altijd ideaal te zijn, daar de potloodtekening niet altijd even duidelijk te zien was. Wat trouwens ook zeer vermoeiend kon zijn voor de ogen.


Ondertussen heeft het digitale inkten zijn intrede gedaan. Bij het digitale inkten op een wacom tablet of een cintiq kan je de ingescande potloodtekening kunstmatig inkten. Alhoewel, het blijft nog steeds free hand inkten. Maar het gaat wel vlotter, zoals ik reeds vermelde op deze blog. Je moet nu eenmaal met je tijd mee. Reeds jaren geleden maakte men al gebruik van de computer om alle strips in te kleuren en de teksten rechtsstreeks in de balloons te typen. Alhoewel het digitale inkten toch niet meer in zijn kinderschoenen staat, is er nog altijd discussie over het feit dat de computer alles kapot zou maken. NIets is minder waar, want dit is nog maar het begin in het bestaan van het digitale inkten.

Wordt vervolgd.  8)

Vijf jaar Eureducation

Posted by Jos Vanspauwen on March 23, 2012 at 8:45 AM Comments comments (22)

Gefeliciteerd voor Jan Kragt en Marc Verhaegen.  Wat gaat de tijd vlug.

Vijf jaar geleden was Marc Verhaegen op zoek naar een goede inkter voor het eerste album van Eureducation, Michiel De Ruyter.  Ik herinner mij dat we elkaar voor het eerst hadden ontmoet op een Stripgilde vergadering. Daar vroeg Marc mij of ik inkters kende. Om een verhaal kort te maken kreeg ik reeds na een paar weken bij verrassing de eerste prachtig getekende plaat binnen van het album Michiel De Ruyter, dat ik digitaal mocht inkten. Aanvankelijk wat sceptisch wat betreft het "digitale" inkten, was Marc toch aangenaam verrast over het resultaat.


Bekijk hier de eerste bladzijde van het album Michiel De Ruyter, die door Jos werd geïnkt: Klik


Het album Michiel De Ruyter was trouwens het eerste album van Euroducation waar ik dan ook met enige trots mag vermelden dat ik het album digitaal heb geïnkt.


Ondertussen zitten we reeds aan zeven albums, en het achtste album zal spoedig verschijnen.

Je kan ze allemaal bekijken door te klikken op onderstaande links:

www.tekenmaarwat.com/eureducation.htm

www.eureducation.nl


  

MERHO BIJ MIJ THUIS

Posted by Jos Vanspauwen on March 17, 2012 at 8:45 PM Comments comments (4)Mehro (www.dekiekeboes) was onder de indruk van mijn cintiq en vroeg mij of ik eens een demonstratie wilde geven.  Wat voor mij uiteraard een hele eer was. Hij wou wel eens met eigen ogen zien of dat "speeltje" wel een échte meerwaarde had. Gewoon bij mij thuis. Want dat ding weegt maar liefst 29 kgr. Te zwaar en te kostelijk om te vervoeren.   Misschien en hopelijk levert het voor beide partijen een interessante samenwerking op, zonder al té optimistisch te zijn uiteraard.  Echter, op mijn oudere  wacom-tablet, dat ik zes jaar gebruik, had ik reeds enkele tekeningen mogen inktten voor Merho. Fantastisch.  
Klik hier  om er een paar te bekijken.

NIEUWE CINTIQ 24" HD

Posted by Jos Vanspauwen on March 17, 2012 at 8:25 PM Comments comments (314)

  

          


Oef ! Eindelijk dan toch de beslissing genomen om over te schakelen van een wacom tablet naar een cintiq. En wat voor één. Die beslissing voor de aanschaf van een cintiq had lang geduurd. De reden was dat ik aanvankelijk niet zo overtuigd was van de meerwaarde ervan. Ik werkte namelijk een zes tal jaar met een wacom tablet A3. En dat ging prima !  


Bij een wacom tablet moet je naar je computer scherm kijken, terwijl je je pen beweegt op het tablet. Je ziet als het ware een 'onzichtbare' hand tekenen of inkten op het computer scherm. Dat vergt in het begin enige oriëntatie oefening.


Wat heeft mij uiteindelijk dan toch doen beslissen om een cintiq aan te schaffen ? Verschillende redenen: Je kan rechtstreeks werken op het scherm van de cintiq. Niets nieuws zult u zeggen, maar de eerste cintiq schermen hadden volgens mij niet die kwaliteit die ik wél had met een wacom tablet. Bovendien waren de schermen veel te klein. 


De beeld kwaliteit, niet onbelangrijk. Zeker voor mijn ogen is het beter. Een andere reden is dat je vlotter kan werken.  Maar al deze dingen bij elkaar hebben pas een echte meerwaarde, wanneer je als tekenaar voldoende ervaring hebt met de potlood en pen op papier.

Tijdsbesparing - Je hoeft niet meer op en af te pendelen om de in potlood getekende platen te gaan op halen en vervolgens weer als ze geïnkt zijn, terug te bezorgen aan je collega. Dat kan binnen enkele minuten per e-mail gebeuren;  of je zet je werk op een server, waar je vooraf toestemming  voor hebt gekregen. 


Andere voordelen: Hoeveel keer moet je je pennetje of penceel,  als je op papier werkt, naar de inktpot brengen om weer verder te kunnen inkten ?  :D Niet  meer nodig met een digitale pen !

Wanneer de plaat digitaal geïnkt is, hoef je de potloodtekening niet meer uit te gommen. Eén muis klik volstaat.


Je werkt twee beeldschermen. PC en Cintiq. Op de PC kun je voorbeelden zetten om te tekenen/inkten/inkleuren. Op je cintiq heb je dan veel meer werkruimte.

Je behoud ook je originele potlood tekening. En dat is voor mij althans een groot voordeel. Persoonlijk leer je ook uit het (goede) tekenwerk van de meer ervaren collega's.

Een hele investering zul je misschien zeggen. Toegegeven, maar die heb je dan ook vlug terug verdient.  
De kwaliteit van het inkten op deze cintiq vind ik een duidelijke vooruitgang. Maar niet alleen inkten, ook inkleuren en zelfs tekenen met een digitale potlood. En deze materialen vind je in overvloed terug in Photoshop of andere teken programma's.
Nadelen ? Niet echt. Behalve de rotatie van het scherm gaat niet altijd zoals gewenst.
Zo !  En nu maar hopen dat ik geen stroompanne krijg !  :D

 


 Rss_feed